Locatie Valkenburg wordt Valkenhorst

Datum: 17-12-2020
Categorie(ën): Kennisgeving

Burgemeester Visser en wethouder Mostert onthulden op 11 december de definitieve naam voor de wijk die gebouwd gaat worden op voormalig marinevliegkamp Valkenburg: Valkenhorst. Met ruime meerderheid van stemmen werd ‘Valkenhorst’ de winnende naam in een prijsvraag van de gemeente. Een drone verraste de prijswinnaars op Unmanned Valley met een cadeau en een spandoek met de nieuwe wijknaam.

Valkenhorst wordt de zesde wijk in de gemeente Katwijk. De toekomstige bewoners van Valkenhorst wonen straks in de plaats Valkenburg, en krijgen die plaatsnaam dan ook in hun woonadres. Voor de vindbaarheid en het toekomstig beheer van het nieuwe dorp, is een eigen wijknaam op zijn plaats.

Al in de voorronde waarin bewoners namen konden indienen, was de naam ‘Valkenhorst’ populair. Deze naam verwijst naar het voormalig vliegkamp en naar het bestaande dorp Valkenburg. Inwoners herinneren zich dat de Koninklijke Marine hier vroeger een recreatiezaal had die ‘Valkenhorst’ heette. De valk staat natuurlijk symbool voor het vliegen. En ‘horst’ betekent onder andere een nest van een roofvogel. Het voormalig vliegkamp biedt straks een nest, een thuis aan toekomstige bewoners. De andere namen waarop men kon stemmen waren ‘Nieuw-Valkenburg’ en ‘Limesveld’. 1240 mensen brachten hun stem uit op één van de drie namen. Valkenhorst kreeg 52% van de stemmen, gevolgd door Nieuw-Valkenburg met 34%.